Španielska vláda zatiaľ odmieta naznačiť, či požiada o pomoc

07.09.2012 Celý región

Madrid 7. septembra (TASR) - Španielsko dnes odmietlo naznačiť, či plánuje v najbližšom období oficiálne požiadať o pomoc, čím by aktivovalo nový program Európskej centrálnej banky (ECB) na nákup jeho dlhopisov. Väčšina investorov však počíta s tým, že k takémuto kroku čoskoro dôjde a tieto očakávania pomohli znížiť úročenie španielskeho dlhu na najnižšiu hodnotu za posledné štyri mesiace.

Podpredsedníčka španielskej vlády Soraya Sáenz de Santamaria sa napriek opakovaným otázkam novinárov, či Španielsko požiada o pomoc, priamej odpovedi vyhla. Niekoľkokrát zopakovala, že vláda chce najskôr preštudovať nový program oznámený prezidentom ECB Mariom Draghim a až potom sa rozhodne. "Tieto otázky je potrebné najskôr pokojne a dôsledne analyzovať," povedala na dnešnej tlačovej konferencii. "Budú mať totiž vážny dosah na našu krajinu a našu budúcnosť," dodala s tým, že program ECB na nákup dlhopisov zadlžených krajín sa bude prerokovávať na schôdzke európskych ministrov financií a hospodárstva, ktorá sa uskutoční budúci týždeň na Cypre.

Investori očakávajú, že Španielsko podá oficiálnu žiadosť na aktiváciu programu do niekoľkých týždňov a viceprezident vplyvnej Španielskej konfederácie zamestnávateľských zväzov Arturo Fernandez vyzval premiéra Mariana Rajoya, aby sa vláda rozhodla rýchlo.

"Žijeme v krajine, ktorá je prakticky pred bankrotom a ak je v zlej situácii firma, alternatívou je žiadosť o pomoc," povedal pre rozhlasovú stanicu Cadena COPE. "Čas beží a rozhodnutie musí padnúť čo najrýchlejšie," dodal.

Informovala o tom agentúra AP.
 

Vyberte región